tirsdag den 24. september 2013

Inspiration fra Norden

Kære alle sammen

Det er MEGET lang tid siden, jeg har fået skrevet noget. 
Siden sidst har jeg haft nogle forfærdelige oplevelser i forbindelse med 2 trafikuheld, hvilket resulterede i, at jeg fik et nervesammenbrud. 
Men heldigvis skulle jeg sammen med en god veninde repræsentere ASU på Nordic Adoption Councils åbne møde i Torshavn, så jeg fik et pusterum. 

NAC er en paraplyorganisation, hvor formidlende - og forældreorganisationer fra de Nordiske lande mødes. Det er et fantastisk forum, for man lærer så meget af de andre lande og deres erfaringer. Det er altid godt at kunne sparre med andre, og det bliver der flittigt gjort i NAC. 
Det var min første gang (men forhåbentlig ikke den sidste!) på et NAC møde, og jeg lærte så utroligt meget. 

For det første opdagede jeg, at vi i Danmark er 10 skridt foran de andre nordiske lande, når det kommer til de voksne adopterede. Både i Norge, Finland, Island og på Færøerne har det været rigtig svært at få skabt en stabil forening for de unge adopterede. Så de er meget overladt til dem selv. 
Det er jo foruroligende at høre, men samtidig bliver jeg da vildt stolt af ASU! Vi har eksisteret så længe, og er så veletablerede på mange områder, så ja jeg blev da ret stolt. ASU var ligeledes den eneste ungdomsforening repræsenteret på konferencen. 
Det gav da lige lidt mere blod på tanden for at holde ASU kørende! 

Under konferencen blev der fremlagt en undersøgelse om Pre and Post Adoption Services (PPAS - vi kender det som PAS herhjemme.)
Det var ret interessant at lære noget om, hvordan de forskellige myndigheder håndtere det her PAS, som jo faktisk bør eksistere, hvis man leve op til Haagerkonventionen. Derfor var det da også ret frustrerende at opdage, at flere lande havde problemer med implementeringen pga. finansielle problemer. Ja, generelt var det ret tydeligt, at alle led under mangel på penge. Det hænger jo sammen med, at tallet af adoptioner falder - og ansøgere ligeså. Så generelt venter der virkelig meget arbejde forude i fremtiden både politisk og økonomisk. 
Og det er virkelig ærgerligt. For hvor er adoption bare en god idé!

Vi var i Torshavn fra torsdag til søndag.
Torsdag var delvist en rejsedag. Vi kom derop om eftermiddagen, og havde derfor resten af dagen til fri leg. Min veninde og jeg gik oppe fra hotellet (Hotellet lå ret højt oppe) og ned i byen. Det blæste helt vildt, og var faktisk meget koldt. Jeg havde måske glemt at pakke mit praktiske tøj.. ups.. 
Men vi fik set lidt af byen, og fik konkluderet at der både var dyrt og koldt deroppe :-) Men meget hyggeligt!
Fredag gik konferencen igang. Jeg skulle holde gæstetale om eftermiddagen, og det gik fint. Jeg kunne dog godt mærke, at jeg ikke taler engelsk i hverdagen! 
Talen handlede om ASU, hvorfor et sted som ASU er vigtigt. Jeg fortalte om ASUs holdninger til nogle af de emner, som er meget oppe i debatterne for tiden fx åbne adoptioner. Om lørdagen deltog jeg i en paneldebat sammen med min veninde og 4 andre voksne adopterede. Det var en rigtig god oplevelse, og jeg tror, det var gavnligt for alle. Det er altid spændende at høre inputs fra andre - og høre, hvad vores forældre og organisationerne tænker omkring dét at være adopteret. 

Nu er vi hjemme igen, og det næste der sker er dialogmøde d. 22. oktober hos Social - og Integrationsministeriet. Det bliver spændende! 

God dag til alle

- Choko

Ingen kommentarer:

Send en kommentar