tirsdag den 20. november 2012

Adoption er en god måde at stifte familie på!



Adoption kritiseres for at være blødsøden og at være en dårlig måde at skabe en familie på. Forskere, adopterede og andre aktører langer ud efter adoptionsverdenen. Børnene bliver skadet for livet – og der har været ingen hjælp at hente.

I det sidste års tid har adoption fyldt meget i medierne. Mange danskere aner slet ikke, hvad adoption er. De aner ikke, hvad der sker efter adoptionen, og hvorfor det kan være svært at være adopteret. Vi er jo bare som de andre.
Negative historier har floreret i medierne. Nogen har givet dem masser af taletid og skabt en unuanceret debat. Den konstatering bunder ikke i bitterhed eller jalousi, men når der kun belyses én vinkel, så bliver debatten bare meget unuanceret. Debatten er også blevet generaliseret ud fra enkeltpersoners private historie, men man kan altså ikke generalisere ud fra personlige historier. Det bør være i alles interesse, at vi kigger på forskellige sider af sagen og kan se på det bredere perspektiv!
Der findes mange sørgelige historier, og det er dybt ulykkeligt for de berørte familier. Desværre har det affødt nogle meget bitre holdninger, og personer som ikke kan se udover deres egne historier. Det er rigtig ærgerligt. De skulle have haft noget hjælp.
De bitre holdninger ender altid med, at adoption er en dårlig ting, fordi at nogen har haft en dårlig barndom. Her laver man altså en fejslutning. For adoption er ikke en dårlig ting. Hvad er adoption egentlig?
Adoption er, når et barnløse par får et barn, som mangler forældre og kærlig. En familie skabes. Det er adoption!
Så er der alt det andet før og efter adoptionen, som man kan kritisere. Det er helt okay. Man skal bare kalde en spade for en spade, og en skovl for en skovl!
Man kan kigge på godkendelsesrammerne, hele systemet, den hjælp man kan få (eller den hjælp man burde få!) og meget mere. Der er da nogle ting, som godt kunne forbedres og hvor kritikken er konstruktiv.
Det nytter bare ikke noget, at man kritiserer det system, vi havde for 40 år siden, eller den hjælp man ikke fik dengang. Det kan vi ikke bruge til ret meget. Lad os dog hellere bruge tiden på at kæmpe for at alle adopterede kan få livslang hjælp gennem PAS ordningen, eller at vi kan oprette et videns-og formidlingscenter, så eksempelvis fagpersonerne kan blive bedre til at håndtere de adopterede og deres familier, så vi ikke alle sammen ender med diagnoserne ADHD, borderline og tilknytningsforstyrrelser. Mange af de adopterede har bare brug for at få bearbejdet deres adoption, og den sorg der nu engang følger med. De har brug for, at nogle lytter på dem.

Den seneste historie er om det etiopiske børnehjem Enat Alem og om organisationen DanAdopt. De biologiske forældre bliver lovet billeder og kontakt til børnene, og at børnene vil vende tilbage til Etiopien. Det er katastrofalt, disse løfter kan nemlig ikke overholdes. De bliver derfor narret til at give deres børn væk. Nogle kalder det grænsen til menneskehandel. Der må ikke herske nogen tvivl om, at adoption ikke er menneskehandel! Adoption betyder ikke, at adoptivforældrene køber et barn. International adoption er sikret gennem internationale love og konventioner, så der ikke bliver handlet med børn. Skulle det ske, at nogen bryder disse regler, skal de naturligvis også tage konsekvenserne for det. Det er vores opgave, at tingene forløber retmæssigt og korrekt.
Det er meget vigtigt at understrege, at vi ikke går ind for menneskehandel. Det er ikke i nogens interesse at frarøve forældre deres børn. Barnets tarv skal altid være vores primære fokus!
Når det så er sagt, så er adoption stadig en god måde at stifte familie på! Et barn får en ny chance i livet, og barnløse par får muligheden for at give et barn alverdens kærlighed og omsorg.
Med disse ord vil jeg slutte, og opfordrer alle til at se på tingene med nuancerede briller – også selvom at medierne har tendens til at belyse tingene fra udelukkende én vinkel.
Adoption er en god måde at stifte familie på!




2 kommentarer:

  1. Jeg har også fulgt med i debatten om adoption som "menneskehandel", og jeg er lidt i chok over det. Selvfølgelig er de pågældende sager i medierne dybt ulykkelige, og jeg sympatiserer virkelig med dem. Men jeg nægter simpelthen at tro på, at det er det generelle billede af det. Jeg føler mig personligt ramt, når såkaldte "specialister" og andre adopterede udtaler sig på det, der føles, som "mine vegne". Det er en mærkelig offerrolle, som jeg føler, de gerne vil pådutte de adopterede. Hvad med alle os, som er lykkelige og velfungerende?

    Selvfølgelig har det været svært af og til for mig - ikke at ligne de andre og bugte med adskillelsessorger. Men det skal ikke styre mit liv. Jeg værdsætter, at mine bioforældre ønskede mig et bedre liv. Og jeg elsker mine forældre for at give mig det.

    Så ja, en mere nuanceret debat ville være at foretrække.

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Saskia.
      Det er ikke det generelle billede! Og det er meget vigtigt at understrege. De negative historier, som har fyldt rigtig meget i medierne, er ikke generelle. Der er lavet undersøgelser, som viser at det handler om max 7-10 % af de adopterede, som har de her problemer, som medierne beskriver. (Altså de negative historier) Desværre er det de historier, som medierne bliver betagede af og lader fylde 95 % af tiden. Gode og lykkelige historier giver ikke større læsertal, og det er jo det, medierne gerne vil have. Så i stedet for at komme med et nuanceret billede, så bliver det skandalerne, som får lov til at fylde.
      Det er interessant, at du føler, at du bliver påduttet en offerrolle. Jeg har tit tænkt det samme! Hvorfor skal jeg forsvare, at jeg er lykkelig og har det godt med min adoption? Hvorfor skal jeg forsvare min historie? Hvorfor må jeg ikke bare være, den jeg er?
      Og jeg bliver som formand for Adoption & Samfund - Ungdom enormt nervøs for, at det kan skade de adopterede. Vi bliver da mødt med nok underlige spørgsmål i forvejen, men at skulle forsvare os selv, kan på ingen måde være gavnligt!

      Mit personlige mål er, at få vendt den her debat. De skandaløse sager skal stoppes, og vi skal blive bedre - men lad os have tillid til Ankestyrelsen og deres undersøgelser. Lad os alle sammen kæmpe for bedre vilkår for adoptivfamilierne og de adopterede. Lad os få bragt de positive historier på banen!

      Slet